Share

Τα ξενοδοχεία υιοθετούν το ελληνικό πρωινό

Μολονότι πρόκειται για το κατεξοχήν γεύμα των διακοπών (πότε άλλοτε έχουμε το χρόνο να το απολαύσουμε σε όλο του το μεγαλείο;), η καλή μέρα στη χώρα μας δε φαίνεται από το πρωινό. Χάριν οικονομίας, το ομοιόμορφο «κοντινένταλ μπρέκφαστ» έχει διεισδύσει στην καρδιά της ελληνικής φιλοξενίας από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι τους μικρούς, γραφικούς ξενώνες.
Όμως, κάτι φαίνεται να αλλάζει. Ο θεσμός «ελληνικό πρωινό» που εισάγει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος φιλοδοξεί να ανατρέψει την παγιωμένη εικόνα, αφήνοντας χώρο στο μπουφέ των ξενοδοχείων για τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και παρασκευάσματα και τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Εάν όλα πάνε καλά, από την ερχόμενη άνοιξη, τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη (οι τρεις περιοχές που ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα) θα προσφέρουν ελληνικό πρωινό. Στη Θεσσαλία, οι επισκέπτες θα βρουν φέτα Ελασσόνας και κασέρι, παραδοσιακές πίτες όπως η μπατσίνα, χαλβά Φαρσάλων και γαλατόπιτες, ελιόψωμα, τραχανάδες και ρυζόγαλα. Αντίστοιχα στις Κυκλάδες, την τιμητική τους θα έχουν προϊόντα όπως η κοπανιστή από τη Μύκονο, η σιφναίικη μανούρα, το περίφημο Σαν Μιχάλη και η παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου, το απαλό ψωμί Ανάφης, το κιτρόψωμο Νάξου, η λούζα και η φάβα της Σαντορίνης, οι φρουτάλιες με πατάτες και λουκάνικα από την Άνδρο, η λαδένια από την Κίμωλο, τα παστέλια και τα αμυγδαλωτά.
Στην Κρήτη θα σερβίρονται αμαρτωλά αυγά τηγανητά με στακοβούτυρο, λυχναράκια και μυζηθροπιτάκια, σύγκλινα, απάκια, σφακιανές πίτες με μέλι και χορτόπιτες στο τηγάνι. Πλάι πλάι με χαραχτές ντομάτες και ελιές.
«Ας σκεφθούμε πέρα από τις στατιστικές και πόση Ελλάδα παίρνει μαζί του ο επισκέπτης που φεύγει από τη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του νέου θεσμού ο υπεύθυνος του Προγράμματος Ελληνικού Πρωινού εκ μέρους του Επιμελητηρίου, Γιώργος Πίττας. Στόχος, καταρχήν να αναδειχθεί ο πλούτος και η ιδιαιτερότητα των πρώτων υλών και της κουζίνας των τουριστικών προορισμών και κατά δεύτερο λόγο να βρει η χώρα τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη των γαστρονομικών προορισμών.

Πηγή: www.kathimerini.gr