Μια νέα έρευνα με θέμα τα ευεργετήματα της μεσογειακής διατροφής διεξάγεται αυτό τον καιρό στην Αυστραλία από την διατροφολόγο Αντιγόνη Κουρή, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κατερίνα Ιτσιοπούλου του Τμήματος Διαβητικών του Πανεπιστημίου La Trobe.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε ηλικιωμένους της Μελβούρνης που προέρχονται από ελληνικά νησιά και, κυρίως, την Κρήτη (καθώς οι πρώτες έρευνες και μελέτες για τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής ξεκίνησαν από την Κρήτη).
Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Ιτσιοπούλου ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου, ψητού κρέατος, ζυμαρικών και ψωμιού. Στην πραγματικότητα, τονίζει, η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και δημητριακών, μέτρια με υψηλή κατανάλωση ψαριών, χαμηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους και υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου.
Επίσης, χαμηλή ή και μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και, κυρίως, τυριού και γιαουρτιού, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως κρασιού.
Η έρευνα έδειξε, επίσης, τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής που οδηγούν στη μακροζωία και μπορούν να αποκτηθούν και από μη μεσογειακούς λαούς που ακολουθούν όμως τη συγκεκριμένη δίαιτα.
Πηγή: www.imerisia.gr