Share

Ελληνικά πιάτα µαγειρεύονται σε όλο και περισσότερες κουζίνες στον κόσµο


 Πολιτισμό, µαγευτικούς προορισµούς και γεύσεις από την ελληνική κουζίνα προβάλλει µια από τις πιο πετυχηµένες εκποµπές στην Αµερική µέσα από το κρατικό κανάλι PBS. Η «Cooking odyssey» µεταδίδεται από τις αρχές Ιανουαρίου και αποσπά κάθε φορά υψηλή τηλεθέαση µε περισσότερους από 7,5 εκατ. πολίτες να παρακολουθούν ανελλιπώς. Η ιδέα του συγκεκριµένου προγράµµατος ανήκει στο Γιώργο Στάµου, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν δυσκολεύτηκε να πείσει τους ιθύνοντες γι’ αυτό το ταξίδι στη µεσογειακή γαστρονοµία. Τη µερίδα του λέοντος φυσικά σε αυτή τη διαδροµή έχει η ελληνική κουζίνα, αλλά και τα τοπία της χώρας.
Η µεγάλη στροφή, βέβαια, προς την ελληνική κουζίνα και τη µεσογειακή διατροφή έγινε το 2008 µε την έρευνα του ∆ηµήτρη Τριχόπουλου, καθηγητή Επιδηµιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήµιο Χάρβαρντ, η οποία φιλοξενήθηκε σε όλα τα µεγάλα µέσα ενηµέρωσης του κόσµου. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα εκείνης της έρευνας το ελαιόλαδο, τα όσπρια και η ντοµάτα είναι ισχυρά όπλα κατά του καρκίνου. Μάλιστα, οι πιθανότητες εµφάνισης της ασθένειας µειώνονται έως και 12% αρκεί να ακολουθεί κανείς τους κανόνες της µεσογειακής διατροφής.
«Επιλέξτε ελληνικό φαγητό» προτρέπουν και επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Τελ Αβίβ, οι οποίοι επισηµαίνουν πως δεν αρκεί η αντηλιακή κρέµα κατά της βλαβερής ακτινοβολίας του ήλιου αλλά απαιτείται και η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών, όπως ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και γιαούρτι. Σύµφωνα µε τους ερευνητές µία είναι η συνταγή: τα ελληνικά πιάτα.

Πηγή: www.tanea.gr