Πολιτισμό, µαγευτικούς προορισµούς και γεύσεις από την ελληνική κουζίνα προβάλλει µια από τις πιο πετυχηµένες εκποµπές στην Αµερική µέσα από το κρατικό κανάλι PBS. Η «Cooking odyssey» µεταδίδεται από τις αρχές Ιανουαρίου και αποσπά κάθε φορά υψηλή τηλεθέαση µε περισσότερους από 7,5 εκατ. πολίτες να παρακολουθούν ανελλιπώς. Η ιδέα του συγκεκριµένου προγράµµατος ανήκει στο Γιώργο Στάµου, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν δυσκολεύτηκε να πείσει τους ιθύνοντες γι’ αυτό το ταξίδι στη µεσογειακή γαστρονοµία. Τη µερίδα του λέοντος φυσικά σε αυτή τη διαδροµή έχει η ελληνική κουζίνα, αλλά και τα τοπία της χώρας.
Η µεγάλη στροφή, βέβαια, προς την ελληνική κουζίνα και τη µεσογειακή διατροφή έγινε το 2008 µε την έρευνα του ∆ηµήτρη Τριχόπουλου, καθηγητή Επιδηµιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήµιο Χάρβαρντ, η οποία φιλοξενήθηκε σε όλα τα µεγάλα µέσα ενηµέρωσης του κόσµου. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα εκείνης της έρευνας το ελαιόλαδο, τα όσπρια και η ντοµάτα είναι ισχυρά όπλα κατά του καρκίνου. Μάλιστα, οι πιθανότητες εµφάνισης της ασθένειας µειώνονται έως και 12% αρκεί να ακολουθεί κανείς τους κανόνες της µεσογειακής διατροφής.
«Επιλέξτε ελληνικό φαγητό» προτρέπουν και επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Τελ Αβίβ, οι οποίοι επισηµαίνουν πως δεν αρκεί η αντηλιακή κρέµα κατά της βλαβερής ακτινοβολίας του ήλιου αλλά απαιτείται και η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών, όπως ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και γιαούρτι. Σύµφωνα µε τους ερευνητές µία είναι η συνταγή: τα ελληνικά πιάτα.
Πηγή: www.tanea.gr